Nasıl Bilinçli Ebeveyn Olunur? 20 Olumlu Ebeveyn Çocuk İlişkisi İpucu

Sıradaki içerik:

Nasıl Bilinçli Ebeveyn Olunur? 20 Olumlu Ebeveyn Çocuk İlişkisi İpucu

e
sv

Nasıl Bilinçli Ebeveyn Olunur? 20 Olumlu Ebeveyn Çocuk İlişkisi İpucu

Olumlu Ebeveynlik

Ebeveynlik araç kutunuza pozitiflik katmak istiyorsanız, kendinize, ailenize ve stres seviyenize mükemmel bir hizmet vermiş olursunuz. Bu 20 olumlu ebeveynlik ipucunu uygulamak, evinize daha fazla mutluluk getirmek için sağlam bir yöntemdir ve çocuğunuzun ve ailenizin duygusal esenliğini önemli ölçüde artıracaktır.

Olumlu Ebeveyn Olmanın 20 Basit Yolu

Yirmi olumlu ebeveynlik ipucu (artı bir bonus ipucu) bulmak için okumaya devam edin.

1 – Çocuğunuzla Zaman Geçirirken Olumlu Dikkat Edin

Çocuklarınızla vakit geçirirken, tüm dikkatinizi onlara verin. Dikkatinizin dağılmaması için bilgisayarı ve cep telefonunu kapatın. Ne söylediklerine odaklan. Onlara sorular sorun. Ne hakkında heyecanlılar? Endişelendikleri bir şey var mı? Çocuğunuzla yalnız geçirdiğiniz zaman, ona dünyadaki en önemli kişiymiş gibi hissettirecektir.

Çocuğunuzla yalnız zaman geçirin, tüm dikkatinizi onlara verin

Tüm ailenin katılabileceği ve eğlenebileceği eğlenceli aktiviteler planlayın

Ufklarını genişletmek için müzeler, parklar, plajlar, kamp gezileri, dağlar vb. gibi mahallenizin dışındaki yerlere götürün.

Çocuğunuzu günlük yaşamlarında başarılı olmalarına yardımcı olacak şekilde günlük olarak teşvik edin.

Çocuğunuz için önemli olan şeylere gerçek bir ilgi gösterin

2 – Pozitif İletişimi Teşvik Edin

Çocuğunuzla “onlarla” konuşmak yerine “onlarla” konuşun

Çocuğunuzun söyleyeceklerini dinlemek için zaman ayırın ve paylaşılan bilgilere değer verin.

Çocuğunuzu sizinle büyük ve küçük sorunları tartışmaya açmaya teşvik edin

Çocuğunuz, ilgilendikleri herhangi bir endişeyi veya sorunu dile getirirken onu yarı yolda bırakmayın.

Çocuğunuzla gününün nasıl geçtiğini ve karşılaşabilecekleri olası zorlukları tartışmak için her gün biraz zaman planlayın.

3 – Aileniz için eğlenceli şeyler planlayın

Tüm ailenizin birlikte yapabileceği aktiviteler bulun. Çocuklarınızı aile dostu olan yerlere götürün. Ailenizi oluşturan ve aşağıdaki gibi anılar yaratan etkinlikler yapın:

  • Müzeler
  • Parklar
  • Kamp gezileri
  • Doğa yürüyüşü
  • Balık tutma
  • Plaj gezileri

Bu aktiviteleri birlikte yaptığınızda eşsiz bir aile bağı oluşuyor.

4 – Aile gelenekleri oluşturun

Eşsiz aile gelenekleri, çocuklarınızla ilişkinizi geliştirmenin olumlu bir yoludur. İster özel tatil yemekleri, ister yaz tatili gelenekleri, ister her cuma akşamı bir hafta sonu film izleme geleneği olsun, çocuklarınız ailenizin özel aktivitelerini dört gözle beklemeye bayılacaklar.

5 – Sevginizi Günlük Eylemlerle Gösterin (belki de uygulanması en kolay pozitif ebeveynlik ipuçlarından biri)

Çocuğunuza sevginizi ve desteğinizi her gün gösterin. Sözleriniz ve davranışlarınızla onlara sevildiğini ve önemsendiğini hissettirin. Herkes gibi, çocuklar da kendilerini huysuz veya sinirli hissettiklerinde kötü günler geçirirler. O günlerde onlara biraz yer açın ama onlara da sarılın. Etrafta olmaları hoş olmasalar bile, onları cesaretlendirmenin veya onlara sevgi göstermenin bir yolunu bulun. En sevdikleri kurabiyeleri yapın veya sevginizi hareketlerinizle göstermek için yastıklarına küçük bir sevgi notu bırakın.

Çocuğunuza sevginizi ve desteğinizi her gün gösterin, çünkü bu, çocuğunuzun onu sevdiğinizi ve önemsediğinizi bilmesini sağlayacaktır.

İyi ve kötü günlerde sık sık onlara sarılın.

Çocuğunuzun hayatına ilginizi sürekli gösterin

6 – Sağlıklı Bir Güven ve Öz Saygı Oluşturun

Çocuğunuzun kendisi hakkında iyi hissetmesine yardımcı olun. Onlara saygı ve empati gösterin. Onları oldukları gibi kabul edin: güçlü ve zayıf yönleri. Çocuğunuzu kendinizin bir uzantısı olarak değil, her gün büyüyen ve değişen benzersiz bir birey olarak görün. Olmalarını istediğiniz kişi olmak yerine kendileri olmaları için teşvik edilmeye ihtiyaçları vardır.

Çocuğunuza kendisi hakkında olumlu hissetmenin iyi olduğunu öğretin.

Konuşmak için zaman ayırın ve çocuğunuza onun özel olduğunu bildiğinizi gösterin.

Onları tanıyın ve onlarda olumlu bir güven bulun

7 – Olumlu Değerleri ve Tutumları Sürekli Olarak Teşvik Edin

Çocuklar ebeveynlerinden çok şey öğrenirler. Pozitif ebeveynlik, çocuklarınıza hayattaki iyi tutumları ve değerleri öğretmeyi içerir. Onlara şu gibi değerleri öğretmek:

  • Dürüstlük
  • Nezaket
  • Empati
  • Cesaret
  • Merhamet
  • Bağımsızlık
  • Saygı
  • Sabır

Bu nitelikleri çocuklarınız için modellemeniz çok önemlidir. Onlara karşı sabırlı olursanız sabırlı olmayı öğreneceklerdir. Onlara yardımcı olduğunuzu gördüklerinde nazik olmayı öğrenecekler.

İşte onlar için modellemeniz gereken bazı beceriler:

Çocuklarınıza erken yaşta kendilerine ve etraflarındaki diğer insanlara nasıl bakacaklarını ve saygı duyacaklarını öğretin.

Onlara doğru ve yanlış şeyleri öğretin

Olumsuz yorumları en aza indirmeye çalışın ve daha olumlu yorumlar yapın.

Akademilerinde ve istihdamlarında iyi çalışma alışkanlıklarını teşvik edin

8 – Olumlu iletişimi teşvik edin

Söylediklerini dinlemek ve gerçekten duymak için gereken zamanı ayırın ve paylaştıklarına değer verin. Günlerinin nasıl geçtiğini öğrenmek için her gün biraz zaman ayırın.

İyi bir dinleyici olarak ve doğru soruları sorarak mükemmel bir iletişim sergileyin. Sevmediğiniz şeyleri paylaşsalar bile iletişim sırasında pozitif kalın. Sorunlarını küçümsemeyin, onlar için önemli olduğu gerçeğine saygı gösterin.

9 – Pozitif düzeltme sağlayın

Çocuğunuzu düzeltmekten korkmayın. Asla düzeltilmeyen bir çocuk bencil bir bireydir. Düzeltme ceza değildir. Araştırmalar, evde uygun bir disiplin yapısına sahip olmanın, çocuğunuzun mutlu ve sağlıklı bir insan olarak gerçek dünyaya iyi uyum sağlamasına yardımcı olduğunu göstermektedir.

Düzeltmeniz sırasında bile çocuğunuzun desteğinizi ve sevginizi hissettiğinden emin olun. Bunu yaptığınızda, çocuğunuz düzeltmenin gerekli olduğunu ancak korkutucu olmadığını öğrenecektir. Önemli düzeltmeler yapmanıza gerek yok; basit bir kelime veya bakış yardımcı olabilir. Çocuğunuzu özel olarak düzeltin ki utanmasınlar. Çocuğunuzu asla aşağılamayın. Onlara herkesin arada bir ortalığı karıştırdığını ve yoluna devam etmek için yardıma ihtiyacı olduğunu öğretin.

10 – Çocuğunuza bencil olmamayı öğretin

Küçük bir çocuğun “Benim” diye bağırdığını duyduysanız, çocukların bencil doğmadıklarını bilirsiniz. Pozitif ebeveynlik, çocuklarınıza özverili olmayı öğretmeyi içerir. Çocuklarınızı erken yaşta hayırsever olmaya hazırlamaya başlayabilirsiniz. İşte çocuklarınızın bencil olmayı öğrenmelerine yardımcı olacak yaşa uygun alanlar.

Küçük çocuklar:

  • Oyuncaklarını paylaşmak
  • Sıralarını beklemeyi öğrenmek
  • Yollarını alamadıkları zaman çığlık atmamak

Daha büyük çocuklar:

  • Uygun olmadığında bile sorumlu olmak
  • Önce başkalarına hizmet etmek
  • Her zaman almak yerine vermek
  • Kitaplarına ve oyuncaklarına özen göstermek

Elbette bencil olmamak için çocuğunuza model olmalısınız. Sizin başkalarıyla ve onlarla ilişki kurmanızı izleyerek çok şey öğrenirler. Bu nedenle, çocuklarınızla birlikte özverili olmayı öğrendiğinizden emin olun.

11 – Çocuklarınız için iyi yeme alışkanlıklarını modelleyin

Pek çok ebeveyn, menülerini “ebeveynlik ipuçları” olarak düşünmekten vazgeçmiyor. Ancak, bir ömür boyu iyi yemek evde başlar!

Çocuklar sizden iyi beslenme alışkanlıkları öğrenebilir. Sebzeler, meyveler ve diğer sağlıklı atıştırmalıklar için sevgi aşılayın. Çocuklarınızı ailenin yemek hazırlamasına yardımcı olmaları için teşvik edin. Çocuklar salata hazırlayabilir ve sandviç yapabilir. Aile yemekleri için menü planlamasında size yardımcı olmalarına izin verin. Bu olumlu deneyimler, sağlıklı bir yemek yeme ve yemek yeme görüşünü teşvik edecektir.

12 – Fiziksel olarak aktif olmayı vurgulayın

Çalışmalar, evinizdeki küçük değişikliklerin çocuklarınızın fiziksel olarak daha aktif kalmasına yardımcı olduğunu buldu. Ön kapının yanında bir ev jimnastiği, egzersiz bisikleti veya spor ekipmanı aktiviteyi teşvik eder. Çocuklarınız için fiziksel aktiviteyi modelleyin. Çocuklarınızla birlikte ip atlama, seksek veya basketbol gibi aktif olmayı gerektiren eğlenceli oyunlar oynayın.

13 – İçgüdülerine nasıl güvenilir?

Çocuklarınızın içgüdülerine nasıl güveneceklerini öğrenmeleri gerekiyor, bazıları buna sezgi diyor. Onları güvende ve mutlu tutacaktır. İçgüdülerin ne olduğunu açıklayın ve onlara hayatınızda içgüdülerinize güvenip güvenmediğiniz bazı örnekler verin. Bunu yaptıklarında, onlara durumla ilgili sezgilerini dinleme şekillerinden etkilendiğinizi söyleyin.

14 – Otokontrol

Bu ebeveynlik ipucu çok önemlidir.

Çocuğunuz hayatta pek çok şeyi kontrol edemez, ancak kendilerini kontrol edebilirler. Çocuklar pek fazla seçeneğe sahip olmadıklarını hissedebilirler, ancak tutumları ve davranışları hakkında seçimler yapabilirler. Bir kart oyununu kaybediyorlarsa, kartlarını havaya fırlatabilir ve odadan dışarı fırlayabilir veya hayal kırıklıklarını kendi kendilerini kontrol ederek ifade edebilirler.

Ebeveynler her zaman özdenetim veya özdenetim eksikliğini model alırlar. Trafikteyken başka bir sürücü önünüzü kestiğinde, çocuğunuz sürücüye müstehcen sözler söylerseniz araç kullanırken kontrolü kaybetmenin normal olduğunu öğrenecektir. Kendini kontrol etmeyi modellemek, çocuğunuza en çok yardımcı olacaktır.

15 – Vazgeçme

İşler zorlaştığında bırakmak istemek insan doğasıdır. Çocuklarınızı dırdır etmeden, işler zorlaştığında bile pes etmemeleri için onları teşvik edin. Çocukların evde zor bir angarya mı yoksa okul projelerini bitirmek mi olduğu konusunda baskı yapmayı öğrenmeleri gerekir. Küçük de olsa çabalarını asla küçümsemeyin; basitçe onları teşvik edin; harika bir iş çıkarıyorlar. Bitirene kadar süreç boyunca adım adım onlarla birlikte yürüyün. Rahatlamış ama aynı zamanda gururlu hissedecekler. Zamanla, çocuğunuz işler zorlaştığında devam etme konusunda daha kararlı hale gelecektir.

16 – Çocuklarınızı öğrenmeye devam etmeleri için teşvik edin

Öğrenme hayat boyu devam eden bir beceridir. Çocuklarınızı hayata dair öğrenebilecekleri her şeyi öğrenmeleri için teşvik edin. Çocuklarınızın merakını teşvik edin. Sorularının cevaplarını bulun. Ailece birlikte öğrenin. Bilgiyi bilmeyi vurgulayan oyunlar oynayın. Çocuklarınız için bir rol model olarak öğrenme ve dünyayı keşfetme sevgisini aşılayın.

17 – Pozitif ebeveynlik, çocukların size güvenebileceği anlamına gelir

Çocuğunuzun güvenini kazanmanız önemlidir. Sözlerinizi her zaman bozarsanız, çocuğunuz sözünüzün güvenilir olmadığını öğrenecektir. Çocuğunuzun okul maçına gelmemek veya yüzmeyi kaçırmak bir çocuk için çok önemlidir; bu, söylediklerinize güvenemeyecekleri anlamına gelir. Verdiğin sözleri tutmaya çalış. Tüm ebeveynler arada bir bir etkinliği kaçırır, ancak bu sürekli bir alışkanlıksa, çocuğunuzun güvenini aşındırırsınız.

18 – Onlara iş yapmayı öğretin

Kulağa garip geliyor ama çalışmak çocuklara doğal gelmiyor. Onlara evin etrafındaki küçük işleri nasıl yapacaklarını öğretmek, onların güvenini ve ev halkına katkıda bulunma duygusunu geliştirir. Küçük çocuklar bile nasıl yardım edeceklerini öğrenebilir. Daha büyük çocukların motivasyona ve cesaretlendirmeye ihtiyacı olabilir. Odalarını temizledikten veya çimleri biçtikten sonra onlara belirli ayrıcalıklar verebilirsiniz. Bir savaş gibi gelebilir, ancak uzun vadede buna değer. Bir öğretmen, sınıfında ev işleri yapmak zorunda olan çocukların sınıfındaki daha olgun çocuklar olduğunu paylaştı.

Küçük çocuklar için ev işleri:

  • Oyuncaklarını toplamak
  • Biraz yardım alarak yataklarını düzenlemek
  • Tabaklarını lavaboya taşımak

Daha büyük çocuklar için:

  • Odalarını temizlemek
  • Temiz kıyafetlerini kaldırmak
  • Bulaşık makinesini boşaltmak

Gençler için:

  • Kendi çamaşırlarını yıkamak
  • Çöpü çıkarmak
  • Köpeği beslemek ve gezdirmek
  • Yatak odalarını temizlemek ve süpürmek

19 – Hayır demeyi öğrenin

Bu, bazı yetişkinler için bile zordur, ancak çocuklar olumlu bir şekilde karşı çıkmayı öğrenebilirler. Kabul etmemenin doğru yolunu veya yemeği kibarca nasıl reddedeceğinizi modelleyin. Sizi izlerken tercihleri hakkında nazik ama kararlı bir şekilde konuşmayı öğrenecekler.

Onlara “Ne demek istediğini biliyorum ama sana katılmıyorum” diyerek karşı çıkmayı veya “Hayır, teşekkür ederim, ıspanak istemiyorum” diyerek yemeği reddetmeyi öğretin.

Onlara evde pratik yapmaları için fırsatlar verin. Elbette çocuğunuz “Hayır teşekkürler anne, odamı temizlemem gerektiği konusunda sana katılmıyorum” diyebilir. Onlara ev işlerinin isteğe bağlı olmadığını öğretmeniz gerekebilir. Nasıl katılmayacağınızı ve kibarca hayır demeyi öğrenmek, çocuğunuzda güven oluşturur.

20 – Duygularını düzgün bir şekilde ifade etmeyi öğrenmek

Çocukların çok fazla duyguları vardır. Onlara öfke, korku veya hayal kırıklığı gibi duyguları doğru bir şekilde nasıl ifade edeceklerini öğretebilirsiniz. Kendi duygularınızı modellemek çok önemlidir, ancak onlara, hayal kırıklığına uğradıklarında öfkelerini bırakmaları veya yürüyüşe çıkmaları için derin nefes alma deneyimleri gibi yardımcı olacak araçlar da verebilirsiniz.

Daha büyük çocuklara duygularını ifade etmenin bir yolu olarak günlük tutma öğretilebilir. Sosyal medyada hava atmak yerine duygularını özel olarak ifade etme ihtiyacını vurgulayın. Daha sonra pişman olabilirler. Bir günlük, onlara herhangi bir yan etki olmadan dışarı çıkma şansı verir.

BONUS OLUMLU EBEVEYNLİK İPUCU: Çocuklara yalnız vakit geçirmeyi öğretin

Yalnız vakit geçirmeyi öğrenmek, çocuklar için yararlı bir beceridir. Onlara kendi başlarına olmanın huzur ve sakinliğinin tadını çıkarmayı öğretin. Çizim yapabilir, kitaplara bakabilir, okuyabilir, yazabilir veya oyuncaklarıyla sessizce oynayabilirler.

Bu Olumlu Ebeveynlik İpuçlarını Uygulamaya İlişkin Son Düşünceler

Pozitif ebeveynlik zaman, enerji ve bağlılık içerir. Bu sahip olabileceğin en zor iş ama en ödüllendirici olanı. Siz çocuklarınıza iyi dinleme, iletişim ve pozitif değerler konusunda model olurken onlar da sizden öğrenecekler. Çocuklarınızın hayatına yaptığınız yatırım paha biçilemez. Pozitif ebeveynliğiniz onların daha mutlu yetişkinler olmaları için büyümelerine yardımcı olacaktır.

Paylaşmak güzeldir!

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli